Kuriosa

För övrigt lite onödig men ganska intressant kuriosa om American History X. Men först för att ni ska förstå nånting om den kuriosan måste jag upplysa er om lite bakgrundsinformation.

Det finns en regissör i Hollywood som inte är som alla andra regissörer. Alan Smithee. Han är hemlig. Han har aldrig gjort en intervju. Han har aldrig visat sig offentligt. Ingen vet hur han ser ut. Ingen vet vem han är. Eller?

Alan Smithee är en pseudonym skapad för alla regissörer som helt enkelt avskyr vad filmen dom gjort blivit. Oftast använder man namnet om man har haft en dispyt med filmbolaget eller sina medarbetare. Ofta är det rena rama kalkoner som får Alan Smithee i eftertexterna men ibland är det även filmer som blir publik eller kriktersucceés.

För regi har "Alan SMithee" stått för över 30 talet filmer b la Michael Manns Heat och Martin Brests En kvinnas doft, båda efter obskyra nedklippningar inför diverse visningar. Intressant då En kvinnas doft blev nominerad för bästa film, bästa regissör, bästa manus och vann för bästa manliga huvudroll, och Heat som av många anses som en av de bättre kriminalfilmerna. Noterbart att Al Pacino spelar huvudroller i båda filmerna.

Men för att få använda sig av namnet Alan Smithee måste man ha goda skäl som t ex att filmen blir nerklippt eller filmbolaget lägger sig i för mycket eller sådana saker.

Som ni kanske gissar önskade do American History Xs regissör Tony Kaye lägga dit Alan Smithee på filmaffischen efter att han hamnat i bråk med huvudrollsinnehavaren Edward Norton. Men han fick inte det för han hade inte tillräckligt goda skäl tyckte man. Då försökte han istället sätta dit Humpty Dumpty, det fick han såklart inte heller så till slut satte han dit sitt namn under protest. Kanske var lika bra då hans andra filmer bara är dussinfilmer och American History X faktiskt är riktigt bra.

Hur vet jag för övrigt detta? För att det har gjorts en film om det. Filmen heter "Alan Smithee: burn Hollywood, burn". Med många i filmbranschen som spelar sig själva. En ofanltigt rolig tvist i den här historien är att Arthur Hiller som regisserade blev fråntagen filmen och den blev omklippt varav han vägrade ha sitt namn med. Så vem regisserade? Alan Smithee såklart!

E den fabolöse filmtittaren

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0